Data
28 de February de 2015

Altea acull el diumenge visites guiades a les exposicions del centenari de l’arribada del ferrocarril al municipi

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) i l’Ajuntament d’Altea, amb motiu del centenari de l’arribada del ferrocarril a aquesta localitat de la Marina Baixa des d’Alacant, han programat una sèrie d’activitats que es desenrotllen al llarg de novembre i desembre. Aquest diumenge, en concret, es realitzen visites guiades gratuïtes a les tres exposicions obertes al públic amb motiu de l’efemèride, que commemora des del 28 d’octubre un segle del tren en la comarca.

La línia de ferrocarril, amb ample de via mètrica i tracció a vapor, es va inaugurar entre Alacant i Altea el dia 28 d’octubre de 1914, i entre Altea i Dénia l’11 de juliol de 1915, amb una longitud total de 92,7 quilòmetres. En l’actualitat, aquesta línia forma part del TRAM d’Alacant, en concret la connexió amb Altea pertany a la Línia 9 (Benidorm-Dénia).

Entre les activitats programades, la Fonda “El Gran Hotel la Marina”, situada junt amb l’estació d’Altea, acull una exposició sobre el “Trenet” de la Marina, que permet veure com s’organitzava la circulació en una estació, així com aquells elements que utilitzava la brigada de Vies i Obres per a exercir les seues funcions diàries i, finalment, una temàtica relativa als efectes que la posada en marxa del “Trenet” va produir sobre el desenrotllament social i econòmic d’Altea i la seua comarca.

Aquesta mostra està composta per peces de material ferroviari, documents i fotografies inèdites, aportats per aficionats al ferrocarril de la zona i de l’arxiu de FGV. La Casa Fonda, propietat de Ximo Romà, va ser construïda darrere de l’arribada del tren a Altea i manté el mobiliari original de principis del segle XX.

Al seu torn, en l’antic depòsit de locomotores de l’estació s’ubica una reproducció a escala de l’estació d’Altea construïda per Vicente Serrat, així com diversos elements ferroviaris. Finalment, en el parc de l’estació es pot admirar a l’aire lliure distint material ferroviari exposat per a l’ocasió.

De manera paral•lela a les visites guiades a les exposicions, s’han organitzat conferències sobre el “Trenet” de la Marina des de diferents punts de vista: històric, tècnic o social. El muntatge de les exposicions i les coordinació de les visites guiades i conferències es duen a terme per Vicente Serrat (cap d’estació d’Altea des del 1990 al 2013 i Juan Vicente Martín Devesa (historiador i escriptor).

Per a l’any que ve, diverses activitats també es realitzaran a Dénia i altres poblacions per les quals actualment transita la Línia 9 del TRAM d’Alacant.
 

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...