Data
11 de March de 2011

El TRAM d’Alacant és triat per la UITP per a formar part del Club de Ciutats que duplicaran els seus usuaris

 

El TRAM Metropolità d’Alacant ha estat convidat a sumar-se al Club de Ciutats de la Unión Internacional de Transport Públic (UITP), un grup d’al voltant de trenta participants que busca duplicar el seu nombre d’usuaris abans de l’any 2025. Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) amb el projecte ferroviari desenvolupat a Alacant formarà part d’un reduït nombre d’urbs i operadors de transport que compartiran aquest ambiciós objectiu.
 
El secretari general de UITP, Hans Rat, va traslladar a la directora gerent de FGV, Marisa Gracia, aquesta proposta a mitjan octubre després de l’exposició sobre el TRAM d’Alacant presentada en l’última conferència de Metres Lleugers celebrada a Madrid.
 
El projecte del TRAM té una evolució i perspectives de desenvolupament tan espectaculars que Alacant podrà sumar-se gràcies a ell al selecte grup integrat per aproximadament una trentena de participants de tot el món que s’han fixat com meta l’objectiu de duplicar la seva taxa d’usuaris del transport públic en 2025.
 
Des de 2003, any de recuperació del tramvia modern per a la ciutat d’Alacant, fins a 2009, l’increment de viatgers ha estat espectacular, del 150 per cent. Així, en 2003 TRAM va tenir 1.916.600 usuaris i en 2009 ja van ser 4.702.686 els passatgers registrats.
 
Les previsions de creixement del TRAM per als pròxims anys no queden aquí i l’operador de transport espera seguir guanyant viatgers en la pròxima dècada sobretot perquè té projectats importants plans d’expansió com la Línia 2, que s’engegarà el pròxim any, el desdoblament de la via única en alguns trams de la xarxa com la zona de la Albufereta, el que permetrà augmentar freqüències i millorar el servei, o la connexió amb l’estació de ADIF o l’aeroport del Altet.
 
Abast de la UITP
 
L’estratègia per a duplicar els viatgers va ser adoptada en el 58º Congerso Mundial de UITP que es va celebrar a Viena en 2009. Amb vista a la consecució de l’objectiu de duplicar viatgers en els pròxims quinze anys la UITP aposta per les següents línies d’acció estratègica: proveir serveis que impliquin un estil de vida de manera que el transport públic sigui una alternativa de mobilitat per als ciutadans; desenvolupar polítiques urbanes integrades visonarias; crear una nova cultura de negoci en el sector; assegurar esquemes de finançament estables i no dubtar en l’ús de mesures de gestió de la demanda.
 
La UITP compte amb representants d’autoritats de transport públic, organitzacions operadores, gestors de transport, instituts científics i proveïdors de productes i serveis de la indústria del transport, cobrint tots les maneres de transport: metre, autobús, metre lleuger (tramvia) ferrocarril regional i suburbano, així com també el transport fluvial.
 
Compte amb més de 3.400 membres de 92 països i serveix de plataforma a la cooperació internacional, al desenvolupament de negoci, a l’intercanvi de coneixement i la defensa del transport públic, com peça clau per a una mobilitat sostenible.
 
La xarxa de UITP té la seva seu principal i oficina europea a Brussel·les i disposa de deu oficines regionals i enllaços per tot el món (Abidjan, Bangalore, Canberra, Dubai, Hong Kong, Istanbul, Moscou, Roma, Sao Paulo, i Teheran). UITP complix aquest any el seu 125 natalici.
 
Millora del servei
 
L’augment d’usuaris de la xarxa de FGV en la província d’Alacant es deu a les contínues millores introduïdes en les línies, a l’increment de freqüències, a la reducció de temps per trajecte i a les noves zones urbanes a les quals actualment presta servei el TRAM.
 
Entre altres coses, en els últims anys TRAM ha arribat al centre d’Alacant, recentment, al mateix cor de la ciutat amb l’obertura de la desocupada d’Estels. FGV també ha escomès importants reformes en les seves vies -electrificades fins a Benidorm- el que ha permès cobrir aquests trajectes amb moderns trens-TRAM.
 
Així mateix, en els últims anys, el traçat del tramvia ha crescut per la ciutat i ha arribat a nous barris com la zona del Cap de l’Horta i la Platja de San Juan que, des de finals de 2009, queda totalment coberta pel recorregut de la Línia 4.

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...