Data
05 de February de 2012

El TRAM d’Alacant, objecte d’estudi per la seua innovadora recuperació d’una infraestructura de via estreta

 

El TRAM Metropolità d’Alacant, que en els últims anys s’ha convertit en un referent del sector ferroviari en l’àmbit nacional i internacional, és ara objecte d’estudi per la fórmula innovadora que hi ha empleat per a recuperar, millorar i electrificar una antiga infraestructura de via estreta.
 
Entre les múltiples visites d’operadors de transport, gestors i experts que habitualment té Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), l’empresa va rebre la doctora enginyera de Camins, Canals i Ports i professora de la Universitat dóna Corunya, Margarita Novals, qui prepara una ponència sobre el tren-TRAM i altres models semblants de trens-tramvia.
 
Novals, autora entre altres treballs de la tesi “Anàlisi de les adaptacions tecnològiques en infraestructures i vehicles per a la implantació d’un sistema de tranvitrén sobre línies de ferrocarrils de via estreta”, va realitzar un viatge fins a Benidorm i volta a la capital alacantina, acompanyada per personal de FGV i de Vossloh, empresa constructora de les unitats.
 
En el recorregut també va visitar els tallers d’El El Campello en els que es realitza el manteniment i reparacions dels trenes-TRAM.
 
La visita va permetre a la doctora observar les adaptacions realitzades en trens, estacions, andanes i vies per a aconseguir la total adaptabilitat del sistema ferroviari i tramviari, la qual cosa la va portar a destacar l’efectivitat de la fórmula emprada per FGV per a connectar Alacant i Benidorm.
 
“L’aposta per recuperar vies ferroviàries existents perquè puguen ser utilitzades per trenes-TRAM és una bona opció, que disminuïx els costos de desenvolupament de la infraestructura i permet potenciar la velocitat amb una obra més barata”, va afirmar Novals. L’experta va assegurar que en un futur, quan els projectes tornen a activar-se després d’este període de crisi, este model serà una magnífica aposta per a millorar la mobilitat.
 
De fet, Margarita Novals ha obtingut fa unes setmanes el primer premi del Concurs d’idees sobre mobilitat per a la ciutat de La Corunya convocat per l’Ajuntament d’esta ciutat, amb una proposta integral que, entre altres actuacions, proposa aprofitar la xarxa de ferrocarril comarcal per a posar en marxa un tren-TRAM semblant a l’alacantí que connecte distintes zones metropolitanes.
 
Els trenes-TRAM pioners a Espanya
 
FGV es va convertir al juliol del 2007 en la primera ciutat espanyola que va començar a utilitzar unitats mixtes de trenes-TRAM, amb les característiques d’accessibilitat i confort d’un tramvia i la potència d’un tren de rodalia. Actualment estos trens circulen entre les estacions d’Estels i Benidorm per una antiga via de quasi un segle d’antiguitat que s’ha preparat i electrificat per a poder donar este servici.
 
Els trenes-TRAM –Construïts per l’empresa Vossloh en la factoria d’Albuixech- són unitats elèctriques segures, ràpides, accessibles i respectuoses amb el medi ambient. El seu principal característica és la versatilitat que els permet circular per trams urbans i interurbans amb temps molt competitius, compartint parades i infraestructura amb la resta de tramvies. Estes unitats poden aconseguir velocitats punta de fins a 100 quilòmetres per hora.
 
En els últims anys, diversos operadors de transport han visitat la província per a conéixer el model d’explotació de FGV, especialment els trenes-TRAM, que han situat a l’empresa com un dels referents més innovadors en l’àmbit nacional i internacional.

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...