Data
29 de July de 2011

Els catorze nous tramvies del TRAM d’Alacant incorporen diverses millores en matèria d’accessibilitat de viatgers


 
Els catorze nous tramvies de la marca Bombardier que se sumaran en breu a les composicions que donen servei a la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) a Alacant incorporen diverses millores en matèria de mobilitat i accessibilitat de viatgers.
 
Totes aquestes unitats del TRAM Metropolità d’Alacant són totalment accessibles i estan adaptades al Reial decret 1544/2007, de 23 de novembre pel qual es regulen les condicions bàsiques d’accessibilitat i no discriminació per a l’accés i utilització de les maneres de transport per a persones amb discapacitat.
 
Així, els Bombardier 4.200 tenen pulsadores en llenguatge braille per a la sol·licitud de desocupada. Cada unitat disposa de dues places per a cadires de rodes amb suports lumbares dotades en aquesta zona de pulsadores de sol·licitud de desocupada sensitius per a l’obertura de portes, en les quals no és necessari pressionar, només acostar el dit.
 
Totes les portes d’aquests tramvies tenen so i senyalització lluminosa i acústica visible i audible des de l’interior i des de l’exterior de la unitat per a obertura i tancament de portes. En la zona de cadires de rodes també hi ha identificadors acústics i lluminosos especials per a identificar la porta que es va a obrir.
 
Les unitats tenen a més una franja d’alt contingut cromàtic en l’accés de cada porta, identificació de portes per a persones amb mobilitat reduïda amb símbols SIA (Símbol Internacional d’Accessibilitat), seients específics per a aquest tipus de passatgers i graó mòbil per a reduir distància unitat-andana.
 
Els tramvies estan adaptats al sistema de senyalització i seguretat: ATP (Automatic Train Protecction), al sistema automàtic de canvi d’agulles i al sistema d’Ajuda a l’Explotació (SAE) actualment implantats en la xarxa de TRAM d’Alacant. D’altra banda, cadascun d’aquests Bombardier té capacitat per a 277 passatgers -sis passatgers per metre quadrat-.
 
Arribada paulatina des d’Àustria
 
La primera de les noves unitats de tramvia per a la Línia 2 del TRAM va arribar A Alacant el 28 de febrer, procedent de Viena, per a donar servei a futurs desenvolupaments de la xarxa, com la Línia 2 d’Alacant.
 
Els tramvies 4.200 de la marca Bombardier ja estan en servei amb notable èxit, tant a València com a Alacant. Es tracta de tramvies de pis baix amb un avançat equipament per a garantir la comoditat i seguretat dels viatgers.
 
FGV va adjudicar en l’any 2005 a la signa Bombardier la construcció de catorze noves unitats de tramvia per 46.000.000 euros més IVA. Des de llavors, les composicions s’han estat fabricant, primer a Alemanya, i després a Àustria.
 
De moment, tres de les noves composicions descansen ja en els tallers del Campello on s’estan realitzant els últims ajustaments i proves de circulació. La quarta arribarà A Alacant a principis de maig. El transport dels tramvies des d’Àustria a Alacant es realitza primer per carretera fins a a el port de Livorno, des d’on es desplacen amb vaixell fins a València i, posteriorment, de nou per la carretera fins a arribar als tallers del TRAM al Campello.
 
Les unitats són propietat de FGV i, en el cas d’aquelles destinades a circular per la futura L-2, l’empresa adjudicatària de l’explotació haurà de pagar un cànon d’amortització de material i un cànon pel cost de manteniment.
 
Actualment, per la xarxa de FGV d’Alacant circulen un total d’onze tramvies Bombardier de la sèrie 4.200 que recorren les línies 3, 4 i la llançadora a La Sangueta.
 
Característiques de les unitats
 
Els tramvies Bombardier 4.200 estan composts per cinc cotxes climatizados, dotats amb càmeres de videovigilancia i retrovisión. Així mateix, en tots ells se situaran màquines de expendición i cancel·lació automàtica.
 
Les unitats tenen un pes de 41 tones i amiden 32,4 metres de llarg, 3,6 metres d’alt i 2,4 metres d’ample. La seva potència és de 420 kw i la tensió d’alimentació de corrent continu de 750 volts. Aquests tramvies poden arribar a una velocitat de 70 km/h.
Targeta de Mobilitat
 
FGV té una especial sensibilitat per fer accessible a tot el món l’accés al transport públic. Això es traduïx tant en l’adaptació de les seves instal·lacions i unitats a persones amb mobilitat reduïda o diferents discapacitats, com en la promoció de títols especials que facilitin el viatge a aquests passatgers.
 
Per això ha signat un acord amb la Conselleria de Benestar Social per a la implantació de la Targeta de Mobilitat, un títol de transport especial per a persones amb un grau qualificat de discapacitat que s’activa amb recarregues anuals o mensuals.

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...