Data
28 de February de 2021

Ferrocarrils de la Generalitat aplica el sistema de desinfecció mitjançant nebulització als trens i tramvies del TRAM d’Alacant

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) està aplicant el sistema de desinfecció mitjançant nebulització volumètrica amb peròxid d’hidrogen a l’interior dels trens i tramvies que circulen en el TRAM d’Alacant, amb la finalitat de fer front a l’efecte de la pandèmia de la COVID 19. 

Aquest sistema de nebulització, que ja s’aplica a l’interior de les unitats de Metrovalencia, és l’únic procediment d’aquestes característiques que compta amb la certificació del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques), ja que les proves realitzades fins hui certifiquen l’anul·lació total de la capacitat infectiva del virus SARS-CoV-2 en aquells espais en els quals s’actua.
 
Els treballs es realitzen a les nits en els tallers del Campello després de la finalització del servei.  La nebulització també es realitza per a les unitats que presten servei a València en els tallers de València  Sud, Machado  i Tarongers.
 
La nebulització se suma als treballs que diàriament es realitzen per part de FGV de neteja i desinfecció a l’interior de trens i tramvies, així com en dependències pròpies i estacions de València i Alacant, amb la finalitat de garantir la prestació d’un servei de transport amb les majors garanties de seguretat, i seguint en tot moment les indicacions de les autoritats estatals i autonòmiques. 
 
Aquesta tècnica innovadora utilitza desinfectants líquids amb una base de peròxid, que es transforma en micropartícules que se suspenen en l’aire, aconseguint la totalitat de zones, superfícies i volums de l’espai a desinfectar. 
 
Addicionalment, aquest sistema permet, activant els sistemes de ventilació de les unitats, que el producte entre dins dels circuits d’aire, no accessibles manualment. D’aquesta forma s’aplica el seu efecte virucida a les superfícies i zones d’aqueixos circuits, ja que poden ser un focus d’estacionament i distribució, al llarg de les unitats, de partícules portadores de la infecció.
 
El pressupost conjunt d’aquests treballs adjudicats per FGV per procediment d’emergència ascendeix a 1.553.640 euros, IVA inclòs, per un període inicial de sis mesos.
 
L’aplicació d’aquest sistema de desinfecció es realitza per part de la UTE formada per les empreses Vareser 96, S.L. i Llevantina d’Enginyeria i Construcció, S.L. Aquestes empreses han sigut les que han desenvolupat el sistema proposat, juntament amb la col·laboració de diferents departaments de la Universitat Politècnica de València i l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA) del CSIC.
 
Com s’aplica
 
Els tècnics de desinfecció van introduint en cadascuna de les unitats l’equip nebulitzador. El mateix està prèviament programat amb els temps d’aplicació, en funció dels volums a desinfectar de cada unitat.
 
L’equip d’aplicació aquesta format per grups de dos a tres persones per taller (segons taller i unitats a tractar) i d’un equip de nebulització volumètrica S-FOG d’Aplicacions Tècniques Sanosil SL, amb tecnologia d’aplicació de 360 graus que cobreix el 100% de l’ambient i superfície amb una eficàcia en l’eliminació de patògens del 99,99%. 
 
Amb els estudis realitzats en els tallers de FGV, s’han comprovat els temps necessaris per a la correcta aplicació del sistema que varien segons la grandària de les unitats.
 
Segons el tipus d’unitat, es realitza la nebulització des d’un únic punt o des de tots dos extrems, per a garantir el màxim abast. La nebulització s’aplica amb les portes tancades.
 
Posteriorment, un tècnic de desinfecció, dotat d’un vestit específic, s’introdueix a recuperar l’equip de desinfecció per al seu trasllat al següent punt de tractament, deixant les portes tancades perquè l’agent desinfectant vaig continuar actuant.
 
Tots els operaris que participen en aquestes operacions van dotats de EPI´s adequats a la seua funció i de sensor personal de seguretat.
 
Una vegada finalitzat el període d’actuació es procedeix a l’obertura de les portes per a la ventilació de les unitats. Es realitza el control de les concentracions prèviament a la volta al servei de les unitats.

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...