Data
29 de July de 2021

FGV inicia les obres de remodelació d’andanes del TRAM d’Alacant en Garganes per a la incorporació dels nous trens duals

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) inicia el dia 29 d’abril les obres de remodelació de les andanes i millora de l’accessibilitat en el baixador alacantí de Garganes, incloses en el Pla del Modernització de les estacions i baixadors de la Línia 9 (Benidorm-Dénia) i part de la Línia 1 (Luceros-Benidorm) del TRAM d’Alacant. Gran part d’aquestes actuacions es realitzen en horari nocturn per a no afectar el servei ferroviari ni comercial.

Per això, s’ha habilitat una andana provisional per a les unitats dièsel que circulen per la Línia 9 sobre una tarima desmuntable que se situarà enfront de l’andana actual. L’accés a aquesta andana es realitzarà pel carrer Marina Baja i tindrà il·luminació, panell d’informació i rampes d’accés adaptades a les Persones de Mobilitat Reduïda (PMR).

Aquests treballs, que en el seu conjunt suposaran una inversió superior a 12 milions d’euros, IVA inclòs, permetran a condicionar les andanes actuals per a l’accés dels viatgers als nous trens duals de pis baix. Aquesta inversió afectarà 14 estacions i baixadors de les Línies 1 i 9.

Els primers treballs van començar en 2020 en l’estació de L’Alfàs del Pi i en el baixador de Camí Coves del terme municipal de Benidorm, i la setmana passada es van concloure els del baixador El Albir.

Aquestes actuacions, igual que la resta que s’executen en la Línia 9 del TRAM d’ Alacant, són susceptibles de ser cofinançades per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Els treballs previstos s’han dividit en dos lots. El primer fa referència al desmantellament de Disco Benidorm, ja realitzat, Benidorm, actualment en obres i que inclou la renovació de platja de vies, instal·lacions ferroviàries i un depòsit per al material mòbil, i Hospital Vila, on començaran els treballs a mitjan maig.

En el segon lot, el rebaixe i adequació d’andanes en Camí Coves, l’Alfàs del Pi i El Albir ja s’ha finalitzat, mentre que Altea, Olla Altea i Cala Piteres estan en obres, instal·lacions a les quals se suma Garganes a partir del dia 29. Els treballs en Cap Negret s’iniciaran al juny.

Finalment, es duran a terme les obres de millora accessibilitat a Teulada, Gata de Gorgos i Dénia.

Les andanes de la Línia 9 estan adaptats a les necessitats dels trens dièsel de la sèrie 2.500, que requereixen punts d’accés elevats que no són compatibles amb els nous trens duals de pis baix conforme a les unitats tren-TRAM.

Aquesta actuació forma part de les diferents iniciatives tècniques que està duent a terme la Generalitat, a través de FGV, en la connexió Benidorm-Dénia, a fi de mantindre i millorar les condicions d’explotació, garantint la regularitat i la qualitat del servei amb uns estàndards similars a la resta de la xarxa de FGV a Alacant.

Aquest projecte s’ha considerat com a prova pilot per FGV a Alacant per a avaluar els avantatges i inconvenients de desenvolupar un projecte de manera clàssica amb plans en 2D i, en fase d’obra, desenvolupar-lo mitjançant metodologia BIM podent servir d’aprenentatge per a futures actuacions.

Es tracta d’un procés, que ja s’empra en la construcció de la Línia 10 de Metrovalencia, que comença amb la creació d’un model 3D intel·ligent i facilita la gestió de documents, la coordinació i la simulació durant tot el cicle de vida d’un projecte (planificació, disseny, construcció, operacions i manteniment).

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...