Data
31 de October de 2012

La línia de tren-TRAM de FGV a Alacant complix cinc anys en servici amb més de set milions de viatgers

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) és des de fa cinc anys un referent en l’àmbit de la tecnologia ferroviària gràcies a la incorporació dels tren-TRAM que circulen des de 2007 per la xarxa del TRAM Metropolità d’Alacant. El 30 de juliol del 2007 es va inaugurar la connexió entre Alacant i La Vila-Joiosa. Ja l’any 2008 es va completar el servici amb l’arribada a Benidorm.

Des de 2007, els tren-TRAM de la Línia 1 que actualment connecten les estacions d’Estels i Benidorm han transportat a més de 7 milions de viatgers i han realitzat prop de sis milions de quilòmetres.
 
El TRAM d’Alacant va ser la primera explotació espanyola que va posar en servici este tipus de trens que combinen l’ús de tramvia i proximitats. Es tracta de trens elèctrics, capaços de cobrir trajectes urbans i interurbans, amb un alt grau de confortabilitat.
 
Per a la incorporació dels tren-TRAM va ser necessària per part de la Conselleria d’Infraestructures la renovació, modernització i electrificació d’un tram de més de 43 quilòmetres que en l’actualitat connecta Alacant i Benidorm.
 
Nou tren-TRAM en servici
 
En l’actualitat, en la Línia 1 d’Alacant circulen nou unitats de tren-TRAM construïdes per la multinacional Vossloh, en la seua fàbrica d’Albuixech. Els tren-TRAM circulen com a tramvia o com a tren de rodalia, segons el traçat, i aconseguixen velocitats punta de fins a 100 quilòmetres a l’hora. En les nou unitats es van invertir 57 milions d’euros.
 
La unitat té una longitud de 37,1 metres i està formada per tres caixes d’acer inoxidable unides amb articulacions que descansen sobre quatre bogies, tres motors i un portant. La seua capacitat és de 303 passatgers amb un bon índex de confort (33% assentades). Té característiques de tramvia a l’efecte de: disseny, frens, senyalització, gàlib, etc; i de vehicle de rodalia: potència, velocitat punta, estabilitat, etc.
 
Sistema de referència internacional
 
Des de la seua posada en marxa han sigut nombroses les delegacions nacionals i estrangeres que s’han interessat per les prestacions i del tren-TRAM i el sistema de transport que gestiona FGV a Alacant. 
 
Este mateix any han visitat les instal·lacions del TRAM d’Alacant delegacions de Gran Bretanya, Àustria, Alemanya, El Salvador i Indonèsia, entre altres. L’objectiu d’estes visites és conéixer el resultat que oferix combinar en una mateixa línia el servici de rodalia i tramvia per a traslladar-ho als seus països d’origen.

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...