Data
12 de July de 2016

L’Arxiu Històric de FGV s’integra en el Sistema Arxivístic Valencià

Ferrocarrils de la Generalitat (FGV) ha conclòs amb èxit la primera fase d’integració del seu Arxiu Històric en el Sistema Arxivístic Valencià. En ell, hi ha fons de gran valor patrimonial i cultural que comprenen la ocumentació generada per les antigues empreses que, des de finals del segle XIX, van promoure, van construir i van explotar les línies de tramvies i ferrocarrils de via estreta valencians.

Durant 2015, l’Arxiu Històric va desenrotllar les seues tasques habituals d’organització, conservació i difusió. Van ser ateses prop de 200 consultes i es va invertir en les seues instal•lacions, amb la millora del sistema anti incendis i estanteries mòbils compactes.

El dit patrimoni documental va permetre la realització d’importants exposicions, com les realitzades amb motiu del Centenari del Trenet de la Marina o La del Trenet a la Ribera, mostra que pot ser visitada en el Centre d’Atenció de Colón de València fins mitjan d’enguany.

També durant passat any va donar començament el procés de modernització de l’Arxiu, amb l’actualització de les fonts i adaptació del catàleg a les noves realitats arxivístiques. La primera fase d’este procés, finalitzada al desembre de 2015, va consistir en la migració dels registros existents al SAVEX (Sistema Arxivístic Valencià en Xarxa). S’han establit prioritats del bolcat i compilat de dades per a generar punts d’accés normalitzats que possibiliten la busca i recuperació de la informació.

Algunes reproduccions fotogràfiques i plans originals estan exposats de forma permanent en els “Espais d’Història”. Es tracta d’espais concrets i puntuals situats en llocs amb seguretat i accés públic, per a difondre de manera atractiva i didàctica la col•lecció i patrimoni històric de FGV, com el Post de Comandament (València Sud), “El Valor del temps” i “Tresors del Trenet” (vestíbul València Sud), “El Trenet del Túria” (Àngel Guimerà, Paterna i Llíria), “Els senyals” (CAC Colom) i el Trenet de la Marina (Gata, Dénia i Teulada). Una rendibilitat sociocultural donada a conéixer durant el mes de setembre en les Jornades Internacionals de Patrimoni Industrial de Gijón.

El SAVEX

El SAVEX és una plataforma gestionada des de la Direcció General de Patrimoni Cultural que permet als arxius del Sistema Arxivístic treballar en xarxa amb un mateix sistema informàtic Es tracta d’un sistema d’informació i gestió integral comú que permet la normalització del procediment arxivístic, així com la seua protecció, organització i difusió del patrimoni documental valencià.
Col•lecció fotogràfica a l’OPAC

La programació del full de ruta per al present any té com a prioritat donar continuïtat als treballs d’integració de l’Arxiu Històric en el SAVEX, amb les fases de testeo i validació interna dels registres migrats.

No obstant això, sent conscients del valor de l’accés lliure a la informació, s’està treballant per al desenrotllament d’un projecte molt específic: La publicació de la Col•lecció Fotogràfica Històrica al catàleg d’accés públic (OPAC).

L’OPAC (catàleg d’accés públic en línia) és la ferramenta informàtica del SAVEX que permet consultar de manera fàcil i gratuïta el patrimoni documental valencià. La realització del projecte està planificada perquè en fases successives s’incrementen els documents accessibles d’altres centres. En este moment, 5 dels més de 70 arxius integrants del SAVEX ja mostren una selecció dels seus fons a través de l’OPAC.

La digitalització de les fotografies permetrà continuar amb el projecte de desenrotllament del SAVEX, ja que es realitzarà el tractament necessari per a la descripció de les unitats i la integració dels objectes en el sistema.

Este treball de descripció i digitalització permetrà la consulta directa de les descripcions, així com la visualització de més de 4.000 imatges històriques del Trenet. D’esta manera, FGV impulsa la modernització del seu Arxiu Històric, la seua utilització social i la difusió de la memòria documental del patrimoni ferroviari i industrial valencià.

La previsió és que els primers resultats del projecte puguen ser consultats en xarxa a través de l’OPAC a finals d’any, amb l’objectiu d’acostar els fons documentals de l’arxiu a tots els ciutadans.

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...