Data
08 de March de 2023

L’estació de Luceros acull “Les dones d’FGV. 35 anys cap a la Igualtat”

  • La Generalitat presenta amb motiu del 8 de març una exposició dedicada a la trajectòria de les dones treballadores de Metrovalencia i TRAM d’Alacant
  • En l’actualitat 566 dones treballen a València i Alacant i representen més d’un 31% de la plantilla

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) s’ha sumat a la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, amb la inauguració d’una exposició dedicada a la labor de les dones treballadores en els més de 35 anys d’història de l’empresa.

La sala Lametro de l’estació de Colón i el vestíbul de Luceros acullen, fins al pròxim 31 de març, “Les dones d’FGV. 35 anys cap a la Igualtat”.

La directora gerent d’FGV, Anaïs Menguzzato, ha inaugurat aquesta mostra acompanyada d’algunes de les protagonistes d’aquest recorregut sobre la trajectòria de les treballadores de l’empresa que comença en 1987 i arriba fins a l’actualitat.

“En aquest llarg procés, la participació de les dones en totes les àrees de l’empresa ha anat en augment fins a ser part indispensable del seu funcionament diari. La mostra reconeix la labor d’aqueixes dones pioneres per a FGV i que van ser les primeres a exercir treballs fins a aqueix moment reservats per a homes”, ha destacat la directora gerent.

L’exposició instal·lada en Lametro reprodueix també l’interior d’una estació dels anys 80, anterior a FGV, amb el mobiliari i elements originals d’aquella època. En aquell moment, les dones estaven en taquilles però comencen a eixir a la via, en llocs que fins llavors no estaven al seu abast.

A més en aquesta mateixa mostra es fa referència a l’evolució dels diferents plans d’Igualtat aprovats per l’empresa i es presenten accions desenvolupades per FGV en aquesta matèria com Les Xiques no perden el tren o la Guia didàctica per a combatre estereotips de gènere en el ferrocarril.

De FEVE a FGV

De les 882 persones (753 a València i 129 a Alacant), que en 1986 es van incorporar en el procés de transferència de FEVE a FGV, una xicoteta part eren dones.

En un sector tan masculiniztat com el ferroviari, 58 treballadores, i quatre en pràctiques, van formar part d’FGV des dels seus inicis, representant un 6,8% del total de la plantilla. A Alacant, 14 treballadores i a València 44.

Actualment, treballen en FGV 566 dones que representen  un 31,27% de la plantilla. Un increment considerable des de 1987, tenint en compte que l’actual plantilla d’FGV està integrada per 1.810 persones.

En aquest escenari ja es donen casos que acosten a FGV a la paritat, com a mostra d’un canvi efectiu i real. La nova Línia 10 incorpora novetats tècniques però també una molt important pel que fa a la seua dotació de personal. Per primera vegada, el conjunt de treballadores i treballadors incorporats és majoritàriament femení.

Les pioneres d’FGV

En aquests més de 35 anys han sigut moltes dones les que han anat obrint camí a unes altres, sent les primeres a assumir un lloc de responsabilitat o arribar a treballar com a interventores, maquinista, en el Lloc de Comandament o en tallers.

Aquesta exposició ret homenatge a totes elles com Ana María Ibáñez, actual cap de Línies de tramvia, que és una d’aquelles dones que es va integrar en FGV des de FEVE, assumint des d’aqueix moments diferents lloc en l’àrea de Transports

Després de l’obertura del primer tram subterrani de metre a València, Gloria Alabau Moro i Ángela Barderas Fernández aconsegueixen en 1989, i per primera vegada, la plaça d’interventores en ruta, sent un lloc fins això moment reservat per a homes.

En 1991, María Antonia Sánchez Tortosa es va convertir en la primera maquinista de Metrovalencia, a la qual en 1993 va seguir Joana Moreno Regajo, sent les primeres d’unes altres que posteriorment s’han anat incorporant.

Susana Ballester Torán, en 1994, va ingressar com a primera conductora de tramvia, en la recentment inaugurada Línia 4, després d’haver entrat en FGV en 1991, com a agent d’estacions.

A Alacant, no seria fins a l’any 2000 quan María Isabel Ortiz Moreno arribaria a ser la primera maquinista de l’actual xarxa del TRAM d’Alacant, així com de la Limón Express.

Itziar Baltanas Ugarte juntament amb Mª Dolores Macías Nolasco van ser les primeres interventores d’Alacant també l’any 2000. En 2006, Ana Isabel Cano Cervera aconseguia ser la primera dona en el lloc de supervisora del TRAM d’Alacant.

No seria fins a 2006 quan una dona, Pilar Bonifaz, accedira com a Reguladora al Lloc de Comandament de línies de tramvia.

En 2007, seria Alicia Murcia Pello la primera dona que obtindria el lloc de Reguladora del Lloc de Comandament de línies de Metrovalencia, i, aqueix mateix any, María Pilar García Reche es va incorporar com a Reguladora al Lloc de Comandament d’Alacant.

Les dones s’obrien pas en noves àrees de l’empresa, però encara estaven lluny dels tallers, fins que en 2014 Cristina Pardo Pérez i Isabel López Pérez es van convertir en les primeres oficiales d’ofici de Taller.

A mitjan anys 90, després de la incorporació de Pilar Valls en 1988 com a Secretària de Coordinació, les dones comencen a incorporar-se a llocs de gestió administrativa i labors tècniques com Begoña Salvador que s’integra en l’àrea comercial i de màrqueting d’FGV.

En 1999, Julia Iserte va ser la primera dona a integrar-se com a llicenciada en enginyeria a l’àrea Tècnica d’FGV en concret en l’àrea de Senyalització i Comunicacions, per a exercir una labor que fins a aqueix moment era reservada també per a homes.

Aqueix mateix any Amparo Palmero va ingressar a València, en virtut del programa públic denominat “Ocupació amb Suport”, sent la fundació Asindown la promotora de la contractació i assumint FGV el paper d’empresa ‘col·laboradora’.

En aquests més de 20 anys Amparo ha exercit labors d’ordenança en les oficines de València Sud.

En 2001, Remedios Fuensanta se sumava a l’àrea Tècnica d’Alacant, per a participar directament en el procés de modernització i implantació del TRAM d’Alacant.

També a principis d’aquest segle es van incorporar llicenciades com María Ángeles Hernàndez, Rosa Gutiérrez, totes dues en el departament jurídic, Rocio Nieto o Esther Carbonell que juntament amb altres poques comencen a assumir lloc de responsabilitat en al gestió de l’empresa.

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...