Data
15 de December de 2023

TRAM d’Alacant realitza un simulacre d’una amenaça terrorista en l’estació de Luceros

  • Personal d’FGV, diferents organismes i entitats han participat en la resolució d’esta hipotètica incidència que s’ha localitzat en l’estació més concorreguda de la xarxa
  • L’exercici ha permés comprovar el Pla d’Autoprotecció, la coordinació d’efectius i les mesures de seguretat

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha realitzat esta matinada un simulacre d’una amenaça terrorista en l’estació de Luceros de TRAM d’Alacant.

L’objectiu d’esta actuació és conéixer la capacitat de resposta interna i externa en cas d’emergència; comprovar els procediments d’actuació del Pla d’Autoprotecció per a riscos d’atemptats terroristes o similars; realització de pràctiques d’intervenció i rescat de les unitats policials davant situacions similars i comprovar la correcta coordinació entre les diferents ajudes externes.

A més, es pretén conéixer i provar el funcionament dels mitjans del sistema d’emergència amb què està dotada l’estació de Luceros, com a detectors manuals d’incendis, funcionament dels sistemes de comunicació interns a través del telèfon selectiu, TETRA i telefonia mòbil i externs entre els diferents equips intervinents a través de la Xarxa COMDES, recepció d’imatges a través del CCTV, senyalització de l’eixida d’emergència, equipament dels elements de rescat dels ascensors.

Anomenada terrorista

La simulació ha consistit en el fet que, a les 00.00 hores, es rep una anomenada en el telèfon d’Atenció al Client de TRAM, situat en el Lloc de Comandament del TRAM, d’un individu que manifesta que ha posat un explosiu en l’estació de Luceros, la qual cosa provoca la intervenció de la unitat canina per a la detecció de l’artefacte.

A conseqüència de la crida, el coordinador de seguretat el comunica al responsable del Lloc de Comandament, activant-se el Pla d’Actuació davant Emergències previst en el Pla d’Autoprotecció, telefonant al 112 i comunicant la incidència, començant a desenvolupar-se este Pla d’Actuació i arribant els efectius de les diferents entitats que participen en el simulacre.

Posteriorment, l’autor de la crida reté a un ostatge, al qual amenaça amb un ganivet i al qual arriba a ferir quan intervenen les unitats especials per a reduir-li. Davant la situació de pànic creada, els viatgers fugen per diferents llocs, donant-se diferents situacions, com a caigudes a la via per intentar escapar pel túnel, quedar atrapats als ascensors, etcètera, que cal solucionar de manera satisfactòria.

Participants

En este exercici, organitzat per la Unitat de Seguretat i Protecció Civil d’FGV, han participat “112 Comunitat Valenciana”, Servici de Protecció d’Extinció d’Incendis de l’Ajuntament d’Alacant, Cos Nacional de Policia, Policia de la Generalitat, Policia Local d’Alacant i Servici d’Emergències Sanitari-CV.

Dins del personal d’FGV han acudit reguladors del Lloc de Comandament, operador del Telecomandament, tècnic del Lloc de Comandament, tècnic de Línia, cap del Lloc de Comandament, cap de Circulació, responsable de Seguretat i personal voluntari d’FGV.

Quant a contractes externes, han sigut presents operaris de l’empresa Genera Quatro de manteniment de sistemes contra incendis, operaris de l’empresa de manteniment d’ascensors Schlinder i vigilants de seguretat de l’empresa Garda.

El simulacre va finalitzar hora i mitja després del seu inici, amb una primera valoració “positiva” per part de tots els efectius participants a l’espera d’una anàlisi més en profunditat de l’exercici per part de cada departament implicat.

La Unitat de Seguretat i Protecció Civil d’FGV organitza periòdicament visites a les instal·lacions i pràctiques de simulació d’incidències en diferents trams de la xarxa, amb l’objectiu que el personal de l’empresa pública i dels organisme implicats en esta mena de situacions es familiaritze amb les instal·lacions i equips de seguretat en situacions de suposada emergència.

Notícies relacionades

19 - 12 - 2023

El ple del Consell aprova prorrogar la reducció del 50% en els títols multiviatge i l’Abonament Jove Temporal Gratuït

El descompte per als títols multiviatge i abonaments temporals s'amplia fins al 31 de juliol de 2024 i la gratuïtat...
25 - 11 - 2023

Més de la meitat dels usuaris de TRAM d’Alacant viatja per motius de treball o estudis

Un 40,8% es desplaça per motius laborals i el 21,3% per qüestions acadèmiques El 58,6% resideix a Alacant ciutat, un...
18 - 11 - 2023

Els usuaris de TRAM d’Alacant valoren amb 8,70 punts el servici del metropolità

El perfil majoritari de qui viatja és dona, edat mitjana de 35,3 anys, estudis mitjans i treball assalariat Els atributs...