Data
24 de September de 2020

TRAM´d’Alacant recupera un 38% de la demanda de viatgers abans del Covid-19 a l’iniciar la nova normalitat

TRAM´d’Alacant ha recuperat un 38,39% de la demanda de viatgers que tenia abans de l’estat d’alerta i la crisi sanitària del coronavirus, al concloure les distintes fases de confinament i entrar en la nova normalitat.

D’esta manera, el dilluns 22 de juny, primer dia laborable de la nova normalitat, TRAM´d’Alacant va desplaçar a 16.352 viatgers, la qual cosa suposa un 38,39% de la mobilitat que es va produir en una jornada semblant de juny de 2019 que no fóra en els principals dies de Fogueres.

Entre el primer dia laborable del confinament, el 16 de març, i el primer dia laborable de la nova normalitat, el 22 de juny, l’increment de passatgers ha sigut de 11.837, al passar dels 4.515 als 16.352.

A més, els 16.352 usuaris del 22 de juny suposen el nombre més gran dels primers dies laborables de les distintes fases de confinament que ha experimentat la població, a excepció del 15 de juny, primer dia laborable de la Fase 3, quan es van produir 18.434 moviments.

El nombre de viatgers ha anat evolucionant segons els successius canvis de fases durant el confinament i la desescalada, que han comportat progressivament major llibertat de moviments als ciutadans. Així, en un primer moment, des del 16 de març, primer dia laborable del confinament, es va produir l’inici del descens amb els 4.515 passatgers.

Durant tota la segona quinzena de març, la reducció de la mobilitat se va anar accentuant, fins a tancar el mes amb un descens del 50% dels viatgers respecte al passat any, i inclús considerant que en la primera quinzena s’estaven registrant augments respecte a 2019.

A l’abril, al confinament es van sumar els menors desplaçaments que se solen produir durant la Setmana Santa per a aconseguir el rècord negatiu de viatgers de TRAM´d’Alacant, 53.011 usuaris, o el que és el mateix, un 94% menys que en el mateix període de 2019. En este mes es va produir també la menor mobilitat dels quasi cent dies d’estat d’alerta. El 5 d’abril, Diumenge de Rams, es van comptabilitzar només 574 passatgers.

Una vegada tocat el fons, el mes de maig va suposar el lent inici de la recuperació. A pesar que el primer dia laborable de la Fase 0, el 4 de maig, es van comptabilitzar 4.009 clients, menys que el primer dia laborable de confinament, les dades van començar a millorar i el primer dia laborable de la Fase 1, el 18 de maig, els usuaris van sumar ja 8.600, un 114,5% més que al començament de la Fase 0. Este pausat però constant increment va permetre finalitzar maig amb un descens del 81% de viatgers, resultant 13 punts millor que a l’abril.

L’inici del mes de juny va coincidir amb el començament de la Fase 2 i un moviment de 14.010 passatgers eixe dia 1, que representa un 62,90% més que el començament en la Fase 1 i que, encara que continuava estant molt lluny dels desplaçaments d’abans de la crisi sanitària, mantenia el constant avanç de TRAM´d’Alacant.

La Fase 3 va començar el 15 de juny amb 18.434 viatgers, la qual cosa equival a un increment del 31,57% respecte a l’inici de la Fase 2 i va confirmar l’avanç segons s’anaven superant les distintes fases imposades per l’estat d’alerta. Amb l’arribada de la nova normalitat esta setmana, es preveu que el còmput general de juny seguisca la mateixa tendència, les dades siguen millors que al maig i el nombre de passatgers continuen creixent, això sí, restant l’efecte Fogueres, ja que el mes de juny és el que, tradicionalment, més nombre de passatgers es registra en un any en el TRAM´d’Alacant.

Transport segur

Amb la finalitat de garantir que els usuaris realitzen els seus desplaçaments amb totals garanties de seguretat durant la nova normalitat, segons les normes i recomanacions actuals, des de FGV s’han articulat diferents mesures que acompanyen ús obligatori de màscara en tots els desplaçaments.

Per part de l’empresa pública s’ha organitzat un reforç del dispositiu de vigilància en trens i estacions que compta amb la col·laboració de les Forces de Seguretat. També s’han instal·lat dispensadors de gel hidroalcohólico en els accessos a les principals estacions de TRAM d’Alacant i en l’interior de trens i tramvies.

Una vegada que s’ha tornat a permetre ocupar tots els seients disponibles en trens i tramvies, FGV ha senyalitzat els itineraris dels viatgers en les estacions i, durant estes setmanes, s’ha disposat que la compra de títols de transport en les estacions es realitze exclusivament amb pagament per targeta de crèdit o en les màquines de venda automàtica i que, temporalment, les gestions d’objectes perduts, reclamacions i suggeriments es puguen realitzar a través de la pàgina web o l’App (descàrrega en Google Play o en Apple Store).

En les estacions, els usuaris poden contactar amb el personal d’Atenció al Client de FGV a través dels interfonos ubicats en vestíbuls i andanes.

Servici de transport actual

La Generalitat aplica el calendari de servici habitual en l’explotació de TRAM d’Alacant, a excepció dels servicis nocturns Tramnochador i El Mussol de Les Marines a Alacant, amb la finalitat de recuperar la màxima normalitat possible en les circulacions i adaptar l’oferta a la demanda sobre estos mitjans de transport.

En la xarxa del TRAM d’Alacant s’oferix el servici previst per a les jornades laborables no lectives en totes les seues línies a l’estar tancada la Universitat i els centres acadèmics, una vegada incorporada a la circulació des del 15 de juny la Línia 5 (Porta del Mar-Plaça La Corunya).

Davant de qualsevol dubte els clients del TRAM d’Alacant disposen dels canals d’atenció telefònica 900 72 04 72 i en twitter @tramdealicante amb horari d’atenció de 6 a 24 hores de dilluns a dissabtes i de 7 a 24 hores diumenges i festius.

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...