Data
29 de October de 2011

Alacant acull representants de tretze ciutats espanyoles amb tramvia per a debatre sobre gestió i seguretat

 

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) va acollir la 7a reunió del grup de treball de Metros Lleugers i Tramvies de l’Associació Llatinoamericana de Metros i Subterranis (Alamys) en la ciutat d’Alacant, a la que van acudir representants de distintes explotacions comercials estos mitjans de transport.

En concret, es van reunir responsables de metros lleugers i tramvies de Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Bilbao, Saragossa, Vèrbola, Màlaga, Múrcia, Granada, Jaén, Vitòria i l’amfitriona Alacant, per la qual cosa la capital del TRAM s’ha convertit en el centre d’interés nacional sobre dos mitjans de transport que han augmentat en els últims anys la seua presència en les ciutats de manera notable.

Després de realitzar una visita tècnica als tallers i cotxeres de FGV en El El Campello i d’efectuar un recorregut en el tren-Tram en la línia Alacant-Benidorm, durant la jornada es van desenvolupar distintes reunions de treball on es van presentar els últims desenvolupaments en sistemes tramviaris en les diferents ciutats dins de l’àmbit geogràfic de l’Associació.

Posteriorment, en diferents taules de treball, es va analitzar “La participació espanyola en el projecte d’investigació de la Unió Europea: Cost Action, referent a l’operació i seguretat de tramvies en la seua interacció amb l’espai públic”; “Les Xarxes Socials: com nou instrument d’Atenció al client en les xarxes de tramvia i metros lleugers”; “Gestió del personal de conducció en les xarxes de tramvies i metros lleugers”; “La seguretat en la circulació, sensibilització i gestió de la conducció de metros lleugers” i “Mandat de la Comissió Europea per a la normalització d’Urban Rail”.

FGV, a més de ser l’explotador comercial amfitrió de les jornades, va participar intensament en el desenvolupament de les mateixes, en especial en les referents a Xarxes Socials i gestió de personal, a més va explicar l’actual estat de la xarxa tramviària a València i Alacant.

El TRAM Metropolità d’Alacant és pioner a Espanya i un dels pocs operadors d’Europa que utilitza trenes-TRAM en la seua explotació ferroviària. Des de 2007, diverses composicions d’este tipus de tren mixt, capaç de circular com a tramvia i com a tren de rodalia, cobrixen el trajecte entre Alacant i Benidorm. Per a això, FGV va reformar i va electrificar una infraestructura utilitzada abans pels trens dièsel per a adaptar-la a les necessitats del nou material rodador.

Les infraestructures de FGV també són un model present en molts dels plans de desenvolupament dels nous metropolitans urbans, i les seues estacions un exemple d’enginyeria, accessibilitat i modernitat per a molts projectes.

Prova d’això és que, en la qual cosa va d’any, nou delegacions d’operadors de transport han visitat la província d’Alacant per a conéixer el model d’explotació del TRAM Metropolità d’Alacant.

Empreses públiques i privades, així com responsables de mobilitat nacionals i estrangers han pres en els últims mesos a Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) com referent tant per la tecnologia ferroviària utilitzada, com per les seues instal•lacions, la gestió o les mesures de seguretat implantades.

Delegats de transports d’Alemanya, Itàlia, Colòmbia, Suïssa Dinamarca i Brasil, però també nacionals de firmes com FEVE, Trambadia d’Illes Balears o l’Agència d’Obra pública de la Junta d’Andalusia s’han desplaçat enguany fins a Alacant per a conéixer millor el TRAM.

L’Associació Llatinoamericana de Metros i Subterranis (Alamys) es va crear en el 1986 amb l’objectiu de facilitar l’intercanvi d’experiències i tecnologies entre els països-membres de Llatinoamèrica i de la península Ibèrica.

Alamys té com a objectiu atendre les afinitats dels seus membres, tant per les seues especificacions tècniques com pel seu origen geogràfic, i l’èxit de l’Associació es reflectix en l’evolució del nombre d’integrants, que hui compta amb 41 Membres Principals (operadors en l’àmbit dels ferrocarrils metropolitans), 73 Membres Adherents (empreses proveïdores d’equips i instal•lacions, constructores i consultores), 5 Membres Honoraris i 3 Membres Adherents Honoraris.

La presidència representa legalment a l’Associació davant d’organismes públics i privats, convoca les reunions i autoritza els documents, actes i correspondència. El president, des de desembre del 2009, és. Sérgio Passos Avelleda, director president del Metro de São Paulo.

La Secretaria actua com a òrgan de coordinació i enllaç entre els membres, col•laborant amb els diferents estaments de l’Associació com a suport en l’execució de les activitats que a cada un competix. El secretari general de l’Associació és l’Aurelio Rojo Garrido, director adjunt a la Direcció Corporativa de Metro de Madrid, que exercix el seu càrrec des del mes de febrer del 2001.

 

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...