Data
30 de January de 2010

FGV Alacant reduïx al mínim el frau de viatgers sense bitllet amb la ubicació d’expenedores en els seus trens

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) – TRAM Metropolità d’Alacant ha aconseguit enguany reduir al mínim el frau de viatgers sense bitllet principalment gràcies a la ubicació d’expenedores en els seus trens i tramvies. El percentatge d’usuaris sorpresos mentres viatjaven per la xarxa de FGV Alacant sense un títol de viatge no ha arribat al 2%, en concret l’1,9%, és a dir 4,5 punts menys que en 2008, any en què esta xifra va ser d’un 6,5%.

Tots els viatgers de FGV tenen obligació de pujar al tren amb bitllet vàlid o traure-ho en el primers minuts del viatge en les expenedores que existixen en els vagons i, en cas de portar algun tipus de bitllet integrat, han de cancel·lar el títol corresponent al recorregut que realitzaran en les màquines canceladoras. Els passatgers sense bitllet sorpresos per un interventor de FGV a bord d’una composició hauran de pagar una multa de 50 euros.
Un dels factors fonamentals en la reducció de les xifres de frau ha sigut la instal·lació de maquines automàtiques en els tramvies que cobrixen el recorregut de les Línies 3 i 4 que permeten traure bitllets d’anada i tornada i recarregar les targetes Móbilis vàlides per a diferents tipus de transport públic de la zona TAM.
A finals de 2008, FGV Alacant va iniciar a prova la posada en servici de dos màquines expenedores dins d’un dels seus tramvies per a facilitar als usuaris la compra de bitllets o la recarrega de targetes de viatge. Les màquines eren semblants a què ja existien en les unitats de tren-TRAM de la Línia 1 (Alacant-Benidorm) i que s’han convertit en un element molt valorat pels viatgers.
Darrere d’un període de proves, FGV Alacant va ampliar el nombre d’expenedores dels seus trens. Així, a les 12 màquines que existien en les estacions de l’àrea TAM es van sumar altres 40 situades en l’interior de les unitats -22 d’elles en els tramvies Bombardier i 18 en els tren-TRAM.
Amb això s’ha aconseguit una important i progressiva reducció dels viatgers que fan ús de la xarxa de FGV sense tindre títol vàlid; ja siga de forma deliberada o per impossibilitat de traure els bitllets en el trajecte. Així, mentres al Gener del 2009 el frau va ser un 5,8% i al febrer un 2,8%; en la resta de mesos de l’any no ha aconseguit el 2%, situant-se de vegades per davall d’un residual 1%.
Les xifres contrasten amb les de 2008, any en què quasi tots els mesos es va superar el 5% de frau i, en els mesos de més afluència de viatgers com són juliol i agost, es van aconseguir xifres d’un 13% i un 23%, respectivament.
El sistema de pagament automàtic en el propi tren és un dels aspectes més valorats pels usuaris i un dels servicis que cada vegada són utilitzats per un nombre més gran de viatgers. De fet, l’informe anual que mesura l’Índex de Satisfacció del Client corresponent al 2009 mostra que el 21,4% dels passatgers compra el seu bitllet en les màquines del tren i un 16,1% ho fa en les màquines expenedores de les estacions.
Enfront d’ells, un 38,2% de viatgers preferix comprar el seu bitllet en les taquilles de les estacions i oficines del TRAM i un 24,3% ho fa en els estancs i quioscos autoritzats per a realitzar les recarregues dels títols de transport.
Amb la instal·lació de les expenedores en els trens, FGV s’ha convertit en l’únic operador de transport de la província que oferix als viatgers la possibilitat de realitzar a bord recarregues de la targeta Móbilis en efectiu o a crèdit.

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...