Data
29 de August de 2008

FGV obri les portes de les estacions de Metrovalencia a les escultures i gravats de Juan Ripollés

Uncategorized

 

    • Ripollés presenta una nova tècnica escultòrica en quatre estacions de Metrovalencia.
    • La mostra esta composta per dos sèries de gravats i xicotetes escultures.

 

 

València, (29-08-08). Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), acull des de hui l’exposició de Juan Ripollés ?El gravat i la matèria’ en la sala Lametro de l’estació de Colón i quatre grans escultures, distribuïdes en les estacions de Xàtiva, Colón, Marítim-Serreria i Aeroport de Metrovalencia. La mostra romandrà oberta al públic des de hui 29 de juliol al 12 de setembre.

Ripollés és un dels artistes espanyols més internacionals i un dels més complets. La seua obra com a pintor, escultor i gravador ha estat present en l’acte inaugural de l’exposició que mostra els seus gravats i escultures.

L’exposició oferix dos sèries de gravats, clàssics i matèrics. La primera sèrie està composta per unes 30 obres aproximadament realitzades des dels anys 80, i una segona sèrie més innovadora  en la que deu gravats de grans mides es componen per distintes matèries com a cereals, borumballes de ferro o llimes de metall. Per a completar l’exposició es mostren quatre escultures de dimensió reduïda.

Escultures en les estacions

Amb motiu de l’exposició de Ripollés i per a completar la mostra, en les instal·lacions de Metrovalencia, s’han ubicat quatre de les seues escultures. Totes elles pertanyents a ?univers Urbà’ estan elaborades amb una nova tècnica escultòrica que es basa en el revestiment en color dels cossos escultòrics a partir de vidre de Murano.

Per primera vegada, Metrovalencia presenta el públic en les seues estacions de Maritim-Serreria, Xàtiva i Aeroport, escultures revestides amb vidre de Murano triturat. Esta nova tècnica és la mateixa que ha sigut utilitzada per l’artista per a la realització del baix relleu per a la fatxada d’un edifique en el Grau de Castelló construït per Tarongina.

Ripollés i els seus gravats

?El gravat i la matèria’ fa un recorregut per la producció de gravats de Ripollés. L’artista castellonenc descobrix el gravat per primera vegada en 1977, a Holanda, on realitza les il·lustracions d’un llibre de Josep Pla. A través d’aiguatintes i aiguaforts, esgota el dramatisme de l’escola expressionista, amb la que identificarà els seus gravats fins a 1989. A partir de llavors l’autor castellonenc crearà el gravat matèric. Esta tècnica esta basada en l’enriquiment dels gravats per tot tipus de materials, des de pigments, borumballes, cereals, fins planxes de ferro o residus de metalls.

Ripollés es va fer artista professional a París, en 1958, però molt de temps abans s’havia iniciat en la pintura en el seu Castelló natal. Ripollés va treballar com a pintor industrial per a guanyar-se la vida, però les seues indomables inquietuds artístiques li van portar en 1954 a París, el bressol de les expressions culturals contemporànies. Ripollés es va fer internacional, però també lliure i independent, va visitar tot Europa amb exposicions que li van donar prestigi. La seua obra va començar a ser coneguda, valorada i cotitzada. Per això va arribar a països com a Estats Units, Mèxic o Japó.

Com a gravador, Ripollés també ha sabut trobar un buit en la història d’esta disciplina. De la mateixa manera que Goya va incorporar els olis al gravat, Ripollés ha agregat la matèria. Inconformista amb l’escola tradicional,  va assajar i va assajar fins a fer possible que el paper poguera absorbir tot tipus de matèria, des de borumballes de ferro fins llimes d’alumini passant per cereals.

Lametro, més de dos anys d’activitat cultural   

Amb esta mostra, Lametro supera els dos anys en funcionament, durant els quals ha acollit les exposicions d’Horacio Silva, Helma Vanrems, Marusela Granell, Patricia Azcárate, Carles Albert, Roberto Díez, Francisco Canavesse, Monique Bastiaans, Esperó Martínez, Antonio Cuervas-Mons, Santiago Relanzón, Carlos Sanz Aldea, Rafael Bartolozzi, Cale Carratalá i ara Juan Ripollés. Enguany continuaran el cicle d’exposicions Carolina Mestre i Paco López.

Amb esta sala d’exposicions, patrocinada per l’empresa Vossloh, FGV vol consolidar com habituals en el conjunt de les estacions de la xarxa este tipus de propostes i altres com a actuacions musicals o campanyes de sensibilització com les que desenrotlla Línia 0. Estes iniciatives estan obertes a la participació dels usuaris i s’oferixen amb l’objectiu d’aconseguir que les estacions de Metrovalencia siguen un poc més que un simple lloc de pas.

Horari de Lametro

L’horari previst per FGV per a esta exposició de la sala Lametro és el següent: dilluns, de 15 a 20 hores, de dimarts a divendres d’11 a 15 hores i 16 a 20 hores i el dissabte d’11 a 15 hores.

 

Notícies relacionades

15 - 09 - 2024

TRAM d’Alacant registró durante el pasado mes de agosto más de 1,8 millones de viajeros

Respecto a 2023 y en este mismo periodo se ha conseguido un incremento del 6,32% La Línea 2 obtuvo el...
15 - 09 - 2024

TRAM d’Alacant va registrar durant el mes d’agost passat més de 1,8 milions de viatgers

Respecte a 2023 i en este mateix període s'ha aconseguit un increment del 6,32% La Línia 2 va obtindre el...
06 - 09 - 2024

TRAM d’Alacant ofrece desde el 9 de septiembre servicio de autobús entre Altea y Calp con motivo de las obras de los viaductos de Algar y Mascarat

FGV ha establecido las paradas del servicio sustitutorio junto a las cinco estaciones afectadas en este tramo de la Línea...