Data
24 de February de 2023

FGV millora l’accessibilitat de TRAM d’Alacant amb la nova tecnologia de senyalització i guiat per a persones amb discapacitat

  • La consellera Rebeca Torró ha destacat que “amb aquesta aplicació es fa un pas més a l’hora d’aconseguir un transport més accessible per a totes les persones”
  • Aquest dispositiu permet guiar d’una manera fàcil i fiable a persones amb discapacitat visual i/o cognitiva i ofereix informació de les estacions i del servei, en temps real, i diferents idiomes per text i veu

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha començat a implantar en les estacions i parades de TRAM d’Alacant i Metrovalencia tecnologia de senyalització i guiat Navilens, destinada a persones amb discapacitat visualy cognitiva.

L’acte de presentació d’aquesta nova aplicació s’ha realitzat en l’estació d’Àngel Guimerà de Metrovalencia i ha comptat amb la presència de la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, la secretària autonòmica, María Pérez, la directora gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Anaïs Menguzzato, i representants de CERMI, FESORD, ONCE i Plena Inclusió.

Amb aquest sistema de guiat, FGV compta amb una tecnologia que facilita l’accessibilitat, a través de detecció i reconeixement de marcadors visuals a llarga distància i d’alta densitat, capaces de ser detectats, per mitjà de l’aplicació Navilens, amb la càmera d’un dispositiu mòbil fins i tot en moviment, a distància i sense necessitat d’enfocar directament.
La consellera ha destacat que “amb la posada d’aquest sistema de guiat, FGV fa un pas més i molt important a l’hora d’aconseguir un transport públic accessible per a totes les persones”.
“FGV ha començat la implantació de Navilens en l’estació de Luceros a Alacant i en la d’Àngel Guimerà a València, i després d’aquesta fase inicial es completarà de manera progressiva en els pròxims mesos totes les parades i estacions de totes dues explotacions” ha explicat Rebeca Torró.
Per a la instal·lació d’aquest sistema FGV ha adjudicat a l’empresa Neosistec, S.L. l’execució d’aquests treballs, per un import de 693.814 euros, IVA inclòs. L’adquisició d’aquesta tecnologia es finança per la Unió Europea, a través dels Fons NextGeneration.

Navilens és una tecnologia de senyalització d’avantguarda, desenvolupada pel grup d’investigació MVRLab de la Universitat d’Alacant i l’empresa murciana, Neosistec Nous Sistemes Tecnològics, i que ja s’ha instal·lat en altres operadors ferroviaris espanyols i internacionals.
Entre les explotacions que ja disposen d’aquesta senyalització es troba TMB, tramvia de Múrcia, Metro de Bilbao o els metros de Nova York, Los Ángeles o Singapur. Els resultats de valoració de la experiència per part de tot tipus d’usuaris, i especialment, usuaris amb discapacitat visual, han sigut totalment favorables.
La incorporació d’aquesta tecnologia forma part de les iniciatives que FGV desenvolupa per a millorar el servei que presta, i molt especialment l’adequació de totes les seues instal·lacions en Accessibilitat, oferint a les persones amb discapacitat o no, els mitjans necessaris per a garantir la major autonomia possible i avançar cap a la consecució de l’Accessibilitat Universal.

Com funciona Navilens?

L’usuari haurà de descarregar-se en el seu telèfon l’aplicació de Navilesns, o Navilens-GO, depenent de les funcionalitats que es vulguen.
Aquestes aplicacions utilitzen la cambra de qualsevol dispositiu mòbil per a llegir la senyalització distribuïda en les instal·lacions, a través de la qual es pot rebre informació instantània, sense necessitat de panells o pantalles electròniques.

La tecnologia Navilens permet fer accessible qualsevol espai per a persones amb discapacitat visual, ja siga ceguesa total o baixa visió, així com a persones amb discapacitat cognitiva, a partir d’una informació visual enriquida.

L’objectiu principal és facilitar l’orientació en les estacions i parades per a persones cegues o amb discapacitat visual, o el guiat mitjançant la realitat augmentada per a persones amb discapacitat cognitiva.

A més, aquesta tecnologia també és molt útil per a tota mena de persones usuàries, ja que permet accedir a la informació en diferents idiomes, en punts on no existeixen panells informatius, o fins i tot de manera remota, a través de les teues etiquetes favorites.

Al seu torn, la seua instal·lació contribueix a la digitalització dels sistemes d’informació, avançant cap a la transformació digital dels serveis ferroviaris.

Notícies relacionades

01 - 12 - 2023

Pradas presenta el nou sistema de traducció de llengua de signes dels Centres d’Atenció al Client de TRAM d’Alacant

La consellera d'Infraestructures ha destacat que esta iniciativa en la qual ha participat Fesord CV facilita l'accés al transport públic...
08 - 07 - 2023

FGV va facilitar la mobilitat de 1,8 persones usuàries en TRAM d’Alacant al juny

Els desplaçaments van suposar un 32,5% més que en 2022 i 449.594 més de viatgers i viatgeres que en el...
29 - 06 - 2023

FGV prestarà servei d’autobús entre Teulada i Calp amb motiu de l’última fase de les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi en Benissa

La interrupció del servei comença el dissabte 1 de juliol i està prevista per un període aproximat de dues setmanes...